Duben patří Světovému dni zdraví - nezanedbávate preventivní prohlídky?

Svetovy den zdravi.png

Světový den zdraví se každoročně slaví 7. dubna, kdy také vznikla Světová zdravotnická organizace (WHO). Tento den je připomenutím, že zdraví není samozřejmost a je třeba neustále pracovat na jeho zlepšování a utužování. Co můžeme udělat pro své zdraví? Kromě dodržování zdravého životního stylu je správnou cestou prevence, kterou by neměl zanedbávat nikdo z nás. Na které preventivní prohlídky například myslet?

7.4.2024 11:04

Sono.png

Sonografie prsů

Rakovina prsu je nejčastějším typem rakoviny u žen. Tento preventivní screeningový test může být zejména užitečný u žen mladších 45 let, které nemají nárok na mamografii, a mají geneticky danou vyšší hustotu prsní tkáně, nebo u žen s rodinnou anamnézou výskytu rakoviny prsu. Jde o bezpečný a zcela bezbolestný způsob vyšetření, které může odhalit změny v prsní tkáni a upozornit tak včas na zachycený nádor. „Preventivní sonografie prsů může odhalit ložiska, která by jinak mohla zůstat nepovšimnuta až do pokročilého stadia onemocnění. Nejúčinnější zbraní v boji s touto zákeřnou nemocí je jedině prevence. Včas odhalený malý nádor může zachránit pacientce život. U nás se mohou ženy na toto vyšetření objednat online,“ upřesňuje MUDr. Karolína Kostrhunová, vedoucí radiodiagnostického oddělení brandýské nemocnice.

HPV_test_1.png

Vyšetření na přítomnost HPV u mužů i žen

Lidský papilomavirus neboli HPV je velmi odolný virus, s nímž se během života setká až 80 % mužů i žen. Ve většině případů si s těmito viry poradí naše obranyschopnost. U vysoce rizikových typů může tato infekce v průběhu let vést k rozvoji rakoviny. Kromě rakoviny v dutině ústní způsobuje například rakovinu děložního čípku, pochvy, konečníku, penisu či močového měchýře. „HPV je nejčastější pohlavně přenosná infekce. Týká se všech sexuálně aktivních žen i mužů v každém věku, teenagerů, mladých i dospělých ve vyšším věku nevyjímaje. Nebezpečné na této infekci je, že je bezpříznaková. Nakaženému nezpůsobuje žádné potíže, proto je v populaci tak rozšířená. Pro včasný záchyt a léčbu onemocnění je zásadní preventivní testování na HPV, a to nejen u žen v rámci gynekologické prevence, ale také u mužů, kteří často nesou roli takzvaného přenašeče,“ říká MUDr. Milena Mrňová, vedoucí urologické ambulance brandýské nemocnice.

Mezi nejčastější problémy u mužů, které odkazují na přítomnost HPV infekce, patří například opakované záněty močových cest, potíže s prostatou, bolesti varlat či výskyt bradavic. V urologické ambulanci slouží k detekci HPV u mužů přístroj GeneXpert, který je neinvazivní, velmi rychlou a přesnou metodou odhalení virové přítomnosti v těle. Laboratorní výsledky jsou známy do dvou hodin. U žen se tento test doporučuje po překročení 30 let. V případě pozitivního výsledku testu se vyžaduje další a častější sledování, případně léčbu dle konzultace s ošetřujícím lékařem.

Dentalni hygiena.jpg

Dentální hygiena u dětí

Dentální hygiena by měla být nedílnou součástí správné péče o zuby a je základem zdravých úst. Zubní kazy nebo záněty dásní mohou vést k vážným problémům, jako je paradentóza nebo četné zubní kazy. Na dentální hygieně odstraňují zubní kámen a zubní plak, které jsou hlavní příčinou těchto problémů. Proč je důležitá dentální hygiena také u dětí? I správná péče o zuby velmi ovlivňuje zdravý vývoj dítěte. Doporučeno je navštěvovat dentální hygienistku přibližně od 6 let. „Vyšetření trvá kolem půl hodiny. Vysvětlujeme dětem vznik zubního kazu, naučíme je správnou techniku čištění zubů a pomocí speciální tekutiny odhalíme špatně vyčištěné plochy na zubech. Na závěr se zoubky vyleští pomocí speciální pasty a kartáčku a v případě potřeby zuby očistíme od nánosů plaku nebo zubního kamene. Dítě se tak již v útlém věku může se zbavit strachu ze zubní ordinace,“ uvádí Barbora Adame, DiS, dentální hygienistka brandýské nemocnice.

Rodiče dětí do 12 let by měli také mít na paměti, že dětem je třeba jejich zuby do tohoto věku dočišťovat, protože nemají ještě tak dobře vyvinutou manuální motoriku. Postupně je dobré dětem ukazovat také užívání dalších zubních pomůcek, jakými jsou například mezizubní kartáčky nebo dentální nit.