Máte dlouhodobě problém s inkontinencí po porodu? Vyzkoušejte cílené posilování pánevního dna

Inkontinence po porodu.png

Inkontinence neboli nechtěný únik moči je v průběhu těhotenství i v prvních týdnech po porodu zcela běžným problémem téměř každé ženy. Potíže s oslabeným pánevním dnem však samy od sebe neodezní. Pokud bojujete s inkontinencí po porodu déle než tři měsíce, obraťte se na odborníka o možnostech vhodné léčby. Jedním z vysoce účinných řešení pro intenzivní posílení pánevního dna je speciální křeslo Emsella s výsledky zlepšení již po prvních sezeních.

27.3.2024 00:03

Těhotenství i porod jsou pro svaly pánevního dna velkou zkouškou. K jejich dobré kondici nestačí mít jen dostatečnou fyzičku. Jde o svaly vnitřní a s jejich aktivací musí ženy umět samy pracovat. Posilování pánevního dna je vhodné již během těhotenství. Po porodu jde o nutnost u řady žen, aby předešly dlouhodobější poruše udržení moči. Riziko inkontinence výrazně narůstá u vícečetných porodů, u starších prvorodiček i u žen, které porodily miminko s hmotností přes čtyři kilogramy. Při porodu i v těhotenství dochází ke změnám polohy orgánů v břišní dutině a malé pánvi i k narušení struktury svalů pánevního dna, které se musí značně roztáhnout a povolit. Porucha udržení moči po porodu je proto velice častá a měla by postupně odeznít.

kreslo-emsella-nemocnice-brandys-03.jpg

Přetrvávající inkontinence u žen – pokud rehabilitace u fyzioterapeuta nestačí

Pánevní dno po porodu vyžaduje zpočátku odpočinek a následné posilování svalů by mělo být postupné v závislosti na náročnosti porodu. Pokud máte pochybnosti o závažnějším narušení struktury pánevního dna, je dobré to zkonzultovat již v samém počátku. Pokud dojde ke strukturálnímu narušení svaloviny nebo se odhalí neschopnost aktivace některých svalových skupin, běžná rehabilitace nestačí. Je na místě zahájit efektivnější léčbu vedenou odborníkem.

„Inkontinence je velice rozšířeným problémem u žen po porodu. Nejdůležitější je netajit ho. Více než třetina maminek se po porodu s nechtěným únikem moči potýká. Přispět k tomu mohou také opakované záněty močového měchýře.

Posilování svalů pánevního dna, svěračů a zpevnění břišní stěny pouhou fyzioterapií nemusí pacientkám stačit nebo vyhovovat. Efekt se může dostavit až v řádu měsíců. Proto jsme do naší ambulance pořídili křeslo Emsella, které cíleně stimuluje hluboké svaly pánevního dna. Při jednom sezení na tomto křesle dochází k tisícům kontrakcí, což je mnohem efektivnější než samotné cvičení pro obnovení neuromuskulární kontroly svalů pánevního dna. Výsledky jsou patrné již po prvních sezeních,“ uvádí MUDr. Milena Mrňová.

kreslo-emsella-nemocnice-brandys-02-1152x769.jpg

Terapii na křesle Emsella pacientky absolvují ve speciální místnosti nově zrekonstruované urologické ambulance brandýské nemocnice. Terapie trvají přibližně půl hodiny a probíhají v běžném oblečení. Díky působení elektromagnetické stimulace svalů jde o zcela bezbolestnou terapii, při které pociťujete jemné brnění a kontrakce svalů pánevního dna. Cílené posilování svalů pánevního dna má i další efekty – pozitivně ovlivňuje intimní život v dosažení orgasmu, terapie přispívá i k léčbě hemoroidů a celkovému zpevnění středu těla.

„Nespornou výhodou je, že tato terapie je skutečně šetrná a po návštěvě není nutné se jakkoli omezovat v běžném denním režimu. Zatím terapii absolvovalo několik desítek pacientů, u kterých jsme zaznamenali výrazné zlepšení. Metoda je také vhodnou přípravou pro operativní řešení těžších případů inkontinence,“ doplňuje MUDr. Milena Mrňová.

V rámci osvěty o problémech žen s inkontinencí je možné využít speciální slevu na celou terapii a první dvě sezení zdarma. Stačí se objednat online na webových stránkách nemocnice.